Denne artikkelen tar for seg samspillet mellom lønn, sykepenger, dagpenger ved arbeidsledighet, arbeidsavklaringspenger og alderspensjon fra Folketrygden for arbeidstakere i privat sektor. Det tas utgangspunkt i de vanligste spørsmålene vi støter på som spesialister innenfor trygderett.
Staten ønsker å holde folk i jobb lengst mulig, og dette er en naturlig konsekvens av samfunnets behov for størst mulig tilgang på tilgjengelig arbeidskraft.
En følge av store endringer i Folketrygdens alderspensjon er at det for en del aldersgrupper er mulig å kombinere uttak av alderspensjon med hel eller delvis arbeidsinntekt, sykepenger, dagpenger og arbeidsavklaringspenger.
Kan en lønnsmottaker motta alderspensjon fra Folketrygden ved siden av?
Alderspensjon fra Folketrygden er en opptjent rettighet som man kan ta ut fra tidligst 62-årsalder selv om man fortsatt mottar lønnsinntekt, avhengig av at pensjonskapitalen tilsvarer et visst nivå.
Kan en arbeidstaker som blir arbeidsledig motta dagpenger?
Som aktiv arbeidssøker kan dagpenger mottas ved siden av uttak av alderspensjon fra Folketrygden.
Hvis en arbeidstaker som har arbeidsinntekt i tillegg til pensjon fra Folketrygden blir arbeidsledig og er aktiv arbeidssøker, har arbeidstakeren krav på dagpenger i tillegg til alderpensjon. Frem til man fyller 67 år har man rett til dagpenger om man fyller lovens øvrige krav. Man velger selv om man ønsker å kombinere dette med uttak av alderspensjon fra NAV.
Sykepenger og alderspensjon fra Folketrygden
Hvis en arbeidstaker blir sykemeldt og fyller lovens vilkår for rett til sykepenger, har arbeidstakeren rett til både sykepenger og alderspensjon.
Kan en arbeidstaker ha krav på både arbeidsavklaringspenger og alderspensjon fra Folketrygden?
Det følger av Folketrygdloven at arbeidsavklaringspengene ikke faller bort fordi man samtidig tar ut alderpensjon.
Kan en person motta uførepensjon og eventuelt fortsette med uttak av 100 % alderspensjon?
Nei, Nav setter en grense på maks 100 % uttak til sammen. En arbeidstaker som har hatt 100 % alderspensjon og i tillegg vært i 50 % jobb, må følgelig redusere sitt uttak av alderspensjon slik at samlet pensjonsprosent ikke overstiger 100 %.
Ved uførhet settes det et tak på hvor høy inntekt du kan ha ved siden av uføretrygden, og overskridelser kan medføre at uføretrygden blir redusert eller må betales tilbake i det aktuelle år.
Enkelte velger derfor å ta ut alderspensjon i stedet for uføretrygd, for å stå fritt til å kunne jobbe uten denne begrensningen. Man kan jobbe og tjene så mye man vil uten at dette påvirker alderspensjonen fra Folketrygden.
Oppsummering – jobb i privat sektor (ikke offentlig tjenestepensjon)
Har du rett til sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller dagpenger ved arbeidsledighet som aktiv arbeidssøker kan du kombinere dette med uttak av alderspensjon fra Folketrygden.
Pensjonsalderen skal på sikt økes fra 67 til 70 år, og det forventes at bestemmelsene om hvor lenge du har rett til sykepenger, arbeidsavklaringspenger og dagpenger ved arbeidsledighet, endres i takt med endring av alminnelig pensjonsalder.
Alderspensjon – en opptjent rett med valgfrihet til når du ønsker å ta ut pensjonen
Hvis man venter med uttak av alderspensjon, vil samlet pensjonsnivå bli utbetalt over færre år. Dette har med forventet levealder å gjøre, og årlig pensjon blir følgelig høyere hvis pensjonen fordeles over færre år.
Enkel illustrasjon:
Alderspensjon fra folketrygden = Pensjonskapital (fremgår av NAV sine pensjonssider) / antall år fra uttak frem til forventet levealder
Pensjonsinntekt er skattepliktig sammen med lønnsinntekt og andre ytelser som dagpenger, arbeidsavklaringspenger og sykepenger. Det bør gjøres beregninger av skattenivå før valg om uttak av alderspensjon fra Folketrygden avgjøres, for å se hva mottaker faktisk sitter igjen med. Det er lavere trygdeavgift på alderspensjon enn på inntekt. Det er også et eget pensjonsfradrag for den som mottar alderspensjon som er en faktor i skatteberegningen.
Har du spørsmål om trygdeytelser, lønn, pensjon eller skatt? Ring oss gjerne på tlf. 776 00 210, så settes du i kontakt med en av våre spesialiserte advokater.